В заключителното си обръщение на срещата на върха Русия -

...
В заключителното си обръщение на срещата на върха Русия -
Коментари Харесай

Африканският съюз: Предложението на Путин за зърното не стига, да постигне мир в Украйна

В заключителното си послание на срещата на върха Русия - Африка Асумани добави, че Путин е посочил подготвеност да договаря с Киев, само че уточни, че в този момент би трябвало и " другата страна " да бъде уверена.

Азали Асумани e президент на Коморските острови.

Руският президент сподели пред африканските водачи, че Русия е подготвена да доставя зърно на Африка, част от което - гратис, откакто предходната седмица отхвърли да удължи периода на Черноморската зърнена самодейност, която позволяваше на Украйна безвредно да изнася зърно от пристанищата си макар войната.

Това развиване, както и последвалите съветски бомбардировки на украинските зърнени силози, провокираха внезапно покачване на цената на зърното в международен мащаб.

" Руският президент показва, че е подготвен да ни оказва помощ в региона на зърнените доставки ", сподели Асумани. " Да, това е значимо, само че може и да не е напълно задоволително. Трябва да реализираме помирение. "

" Президентът Путин ни сподели, че е подготвен да води разговор и да търси решение ", добави той. " Сега би трябвало да убедим другата страна. "

Путин съобщи пред африканските водачи, че Киев е този, който отхвърля да договаря с него, по силата на декрет, публикуван в Украйна малко откакто през септември съветският президент разгласи, че анексира четирите украински области, които Москва управлява отчасти.

Русия от дълго време споделя, че е отворена за диалози, само че на тях би трябвало да бъдат регистрирани " новите действителности " на терена.

Украинският президент Володимир Зеленски отхвърли концепцията за подписване на помирение тъкмо в този момент, което би оставило под съветски надзор близо една пета от страната му и би осигурило на съветските войски време да се прегрупират след 17 месеца на изтощителна война.

Африканските страни са удовлетворени от резултатите от срещите с представители на Русия на срещата на върха в Санкт Петербург, съобщи Асумани. " Вярвам, че ни чакат триумфи. И ние сме доста признателни, удовлетворени сме от резултатите от нашите срещи ", добави ръководителят на Африканския съюз.

В Африка се основава зона за свободна търговия, тя ще способства за развиването на континента.

Участниците в руско-африканската среща на върха се договориха да оказват помощ на африканските страни да придобият продоволствена самостоятелност, се показва в заключителната декларация, призната в края на събитието. Целта е " да се улесни придобиването на снабдителен суверенитет и сигурност от африканските страни, на първо място от страните, които са чисти вносители на храни, в това число посредством съдействие, ориентирано към развиването на лично стабилно селскостопанско произвеждане в Африка, включващо трансфер на технологии ", се споделя в документа.

Участниците в срещата на върха са се договорили и да си сътрудничат в региона на предварителната защита на естествените бедствия и епидемиите, демонстрира декларацията.

Освен това те ще работят за обективен енергиен преход. " Да се насърчи уравновесеното систематизиране на рисковете и отговорностите сред производителите и потребителите на енергийни запаси, с цел да се поддържат разрастващите се страни в Африка, както и да се подтиква справедливият енергиен преход и съответното интернационално съдействие ".

Декларацията от втората руско-африканска среща на върха съдържа и съглашение за " иницииране на основаването на непрекъснато настоящ механизъм за руско-африкански разговор на най-високо ниво ". Той ще координира напъните в битката против тероризма и екстремизма, екологичните проблеми и въпросите на продоволствената и осведомителната сигурност, както и ще координира взаимното присъединяване в стратегиите на Африканския съюз.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР